Woensdag 5 mei 2021 recordhoeveelheid duurzame stroom uit zonnepanelen en windturbines

Afgelopen woensdag 5 mei is er uit duurzame energiebronnen een recordhoeveelheid duurzame energie opgewekt. In de middag om 15.00 uur hadden de zonnepanelen en windturbines voor 12,48 gigawatt aan duurzame stroom opgewekt. Deze productie aan duurzame stroom is iets hoger dan het oude record van 11,92 gigawatt. Dit bericht werd donderdag 6 mei 2021 bekend gemaakt door de energiewebsite Energieopwek.nl. Dit is een website die de hoeveelheid schone energie die is opgewekt per dag bijhoudt.

78 Procent van de energiebehoefte

Er worden steeds meer records gebroken op het gebied van het opwekken van duurzame energie. In totaal is de 12,48 gigawatt aan duurzame stroom voldoende energie om in 78 procent van de totale elektriciteitsbehoefte in Nederland te voorzien. Dit bericht werd door Martien Visser bekend gemaakt. Hij is betrokken bij de website Energieopwek.nl en daarnaast lector Energietransitie bij de Hanzehogeschool Groningen.

Nieuwe records in de toekomst

Volgens hem is het record aan duurzame energie op afgelopen woensdag een logisch gevolg van de gunstige weersomstandigheden. De windkracht zorgde er voor dat de windturbines veel elektrische stroom konden produceren. Daarnaast was het ook nog zonnig. Volgens Visser komt deze combinatie in de praktijk niet regelmatig voor. Als de combinatie veel wind en veel zon wel voorkomt dan is de kans op een record aan duurzame energie wel mogelijk. Verder worden er bovendien steeds meer zonnepanelen aangebracht en windmolens in gebruik genomen. Dat verhoogd de kans op nieuwe energierecords uit duurzame energiebronnen.