CDU/CSU streven naar volledige werkgelegenheid in Duitsland in 2025

Het gaat steeds beter met de economie in Europa. Dat merkt Nederland maar Duitsland merkt dat nog veel meer. Van oudsher is Duitsland een echte maakeconomie met een sterke auto-industrie. Door de economische ontwikkelingen treden er veel veranderingen op. Ook in Duitsland trekt de arbeidsmarkt aan en komen er steeds meer vacatures open te staan. De toename in de werkgelegenheid uit zich onder andere in het percentage werklozen in Duitsland. Op dit moment is de werkloosheid in Duitsland ongeveer 5,5 procent. Dit is een historisch laag percentage. De laatste keer dat Duitsland een dergelijk lage werkloosheid had was in de jaren zeventig van vorige eeuw.

Dit geeft de Duitsers de moed en het vertrouwen dat ze een volledige werkgelegenheid kunnen creëren voor hun land, althans dat vinden de huidige politieke partijen CDU en CSU. Bondskanselier Merkel wil met haar christendemocratische partij een speerpunt maken van het terugdringen van de werkloosheid. De doelstelling is dat in 2025 de gehele Duitse beroepsbevolking aan het werk is. Deze ambitieuze doelstelling staat in het verkiezingsprogramma dat vandaag op maandag 3 juli 2017 werd gepresenteerd door het CDU. Een volledige werkgelegenheid is nooit 100 procent haalbaar. Daarom wordt het partijdoel al als een succes beschouwd wanneer het werkloosheidspercentage in Duitsland in 2025 uitkomt op 3 procent of minder

Op 24 september zijn er in Duitsland weer Bondsdagverkiezingen. Ook tijdens deze verkiezingen hoop Merkel als lijsttrekker van de CDU weer bondskanselier te worden. Dit zou dan haar vierde termijn worden. Ze hoopt ook dan weer te kunnen regeren met de Beierse zusterpartij CSU.