Demissionair kabinet komt met houtstookadvies volgens Zwitserse stookmethode in 2021

Het stoken van hout wordt steeds populairder in Nederland. Dat heeft te maken met de ontwikkelingen de afgelopen maanden. Het demissionaire kabinet weet dat de energieprijzen de afgelopen tijd aanzienlijk omhoog zijn geschoten. Vooral de prijs van aardgas is historisch hoog. Dat zorgt er voor dat mensen alternatieve verwarmingsbronnen gaan aanwenden. Hierbij wordt de houtkachel vaak genoemd als interessante optie. Het verbranden van hout is natuurlijk al van oudsher een effectieve methode om een ruimte te verwarmen.

Hout verbranden

Misschien is het zelfs wel de oudste verwarmingsmethode. Toch werd het verwarmen van hout niet altijd op dezelfde manier gedaan. Ook op dit gebied zijn ontwikkelingen. Waar men vroeger vooral hout in een open haard stookte zijn er tegenwoordig vooral moderne houtkachels die afgesloten kunnen worden met een deur van veiligheidsglas. Natuurlijk is de installatie van groot belang maar ook de manier waarop men hout stookt is van doorslaggevend belang bij het bepalen van de effectiviteit van de verbranding en de emissie van schadelijke stoffen.

Houtstookadvies

Het kabinet heeft inmiddels ook speciale houtstookadviezen voor consumenten bekend gemaakt. Daarbij heeft het kabinet aangegeven dat er vooral gebruik gemaakt moet worden van de ’Zwitserse stookmethode’. Dit is een methode waarmee men een houtkachel of open haard kan aansteken. In feite is het een omgekeerde stookmethode omdat het haardvuur niet van onderaf wordt aangestoken maar juist van bovenaf. Hierbij worden de grotere gekloofde droge houtblokken met minder dan 20 procent vochtgehalte onderin de haard gelegd. Daar bovenop wordt een laagje kleinere gekloofde blokken aangebracht. De bovenste laag bestaat uit aanmaakhout dat uit kleine houten latjes kan bestaan. Eventueel kunnen aanmaakblokjes worden gebruikt om het vuur te ontbranden.

RIVM

Doormiddel van de Zwitserse methode kan volgens het RIVM de emissie van schadelijke stoffen worden beperkt. Omgekeerd houtstoken is eigenlijk alleen aan het begin van het stoken van belang. Als het vuur eenmaal is ontstoken dan is het belangrijk dat het vuur goed blijft branden en dat er droog hout wordt toegevoegd aan de kachel. Daarnaast moet met het houtvuur niet worden ‘gesmoord’. Daarbij kunnen namelijk ook schadelijke stoffen vrijkomen. Dat is ook het geval bij het uitmaken van het vuur. Men kan het beste het hout volledig en veilig laten uitbranden in plaats van het vuur blussen.