De afgelopen tijd zijn koopwoningen aanzienlijk duurder geworden in Nederland. Volgens het technologiebedrijf Calcasa zijn koopwoningen in het afgelopen kwartaal gemiddeld 28.500 euro per woning duurder geworden. Gemiddeld zouden woningen 313 euro per dag in prijs omhoog gegaan volgens de berekening die Calcasa heeft gemaakt. Volgens deze organisatie zijn de prijzen van koopwoningen nog niet eerder zo sterk gestegen. Al geruime tijd zijn de prijzen van koopwoningen gestegen alleen is de huidige prijsstijging wel nieuw. Nog niet eerder zijn de prijzen van koopwoningen zo ster gestegen. Sinds het derde kwartaal van 2013 zijn de prijzen van koopwoningen omhoog gegaan. De afgelopen jaren zou de prijsstijging nog beperkt zijn aldus Calcasa. Zo steeg de prijs van koopwoningen tot 2016 met gemiddeld 24 euro per dag.
Gemiddelde prijsstijging per dag
Daarna volgde een periode van drie jaar waarin de prijzen gemiddeld stegen met 60 euro per dag. Vanaf het begin van de coronapandemie is de woningmarkt geheel anders. Eerder had men de verwachting dat de prijzen op de woningmarkt juist zouden dalen. Inmiddels is dat geheel anders. De prijzen op de woningmarkt zijn gestegen. Sinds maart 2020 zijn de woningprijzen met gemiddeld 144 euro per dag gestegen volgens Calcasa. In sommige gemeenten zijn de prijzen van woningen zo hard gestegen dat de woningen niet meer betaalbaar zijn voor een groot deel van de woningkopers. Er is zelfs voor het eerst een gemeente waar de prijs van een doorsnee woning boven de 1 miljoen euro is uitgekomen. Dat is het geval in het Noord-Hollandse Bloemendaal. Daar is de gemiddelde huizenprijs nu 1.016.000 euro. Daarbij blijft het echter niet. De woningprijzen blijven ook daar doorstijgen.
Woningprijzen en hypotheken
Er heerst op dit moment een hele bijzondere situatie op de woningmarkt. Er is een groot tekort aan aanbod. Dat zorgt er voor dat veel mensen die een woning willen kopen vaak grote bedragen overbieden op het schaarse aanbod aan woningen dat wel te koop staat. De hoge woningprijzen geven een vertekenend beeld van de werkelijkheid. De woningprijzen zijn puur vanwege marktwerking omhoog gegaan. Daarnaast is ook een lage hypotheekrente een belangrijke oorzaak waarom mensen meer zijn gaan bieden op woningen. Inmiddels lijkt het er op dat de rentes voor hypotheken structureel weer omhoog gaan. Verschillende hypotheekvestrekkers hebben hun rente omhoog gebracht. Dat zorgt er voor dat er minder bestedingsruimte ontstaat bij woningzoekers. Dat kan vervolgens weer een effect hebben op de biedingen en de daadwerkelijke verkoopprijs van woningen.