Nederlandse koopwoningen zijn duurder geworden in april 2016

In de maande april van 2016 zijn de prijzen van koopwoningen in Nederland gestegen ten opzichte van de prijzen van koopwoningen in dezelfde maand in 2015. De stijging in 2016 ten opzichte van 2015 is over de maand april 4,2 procent. Deze informatie komt naar voren uit een onderzoek van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook het Kadaster, waar de woningtransacties worden geregistreerd, bevestigd deze gegevens. De instanties hebben in de maand maart van dit jaar de hoogste prijsstijging in de woningmarkt in acht jaar tijd geregistreerd.

Stijgende tendens
Vanaf de maand juni 2013 is er sprake van een stijgende lijn in de prijzen van woningen. In die maand lag het prijsniveau 8,5 procent lager dan in maart 2016 toen de hoogste waarde werd gemeten voor woningen in de afgelopen 8 jaar. Als men kijkt naar de prijsontwikkelingen over een langere termijn dan is het prijsniveau van Nederlandse koopwoningen in april 2016 op het zelfde niveau beland als in juli 2004.

Op woensdag 18 mei 2016 had het Kadaster bekend gemaakt dat er  in maart 16.387 verkochte woningen zijn geregistreerd. Dit percentage ligt 28,5 procent hoger dan dezelfde maand in 2015. In de eerste vier maanden van 2016 zijn in Nederland 59.284 woningen verkocht.

Reactie van Technisch Werken
In Nederland stijgen de prijzen van woningen aanzienlijk maar het oude prijsniveau van voor de economische crisis is nog lang niet bereikt. Men kan daarom nog niet spreken van een volledig herstel van het prijsniveau. Wel is de woningsector gezonder geworden. De hypotheken zijn aangepast om mensen te behoeden voor te hoge schulden. Dat is een goede ontwikkeling.