Nieuwbouwwoningen in derde kwartaal 2020 gemiddeld 10 procent duurder

Aan het einde van vorig jaar zijn nieuwbouwwoningen gemiddeld 10 procent duurder geworden ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster hebben de prijzen van nieuwbouwwoningen in het laatste kwartaal van 2020 vergeleken met het laatste kwartaal van 2019. Daaruit kwam een prijsstijging naar voren van ongeveer 10 procent. Dat is de grootste prijsstijging in een periode van meer dan een jaar tijd.

Prijzen van bestaande woningen

Ook de prijs van bestaande koopwoningen steeg in het derde kwartaal van 2020. Alleen was die prijsstijging iets minder hard. Gemiddeld werden bestaande koopwoningen 8,1 procent duurder. De prijzen van koopwoningen zijn in 2020 gestegen. Dat is bijzonder want het afgelopen jaar werd Nederland hard getroffen door de coronapandemie. Deze pandemie heeft er voor gezorgd dat er veel economische onzekerheden zijn ontstaan. Desondanks is de woningmarkt vrijwel geheel buiten schot gebleven.

Nieuwe huizenbubbel

De woningmarkt draaide behoorlijk goed hoewel het aanbod aan woningen wel beperkt bleef. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom de prijzen van koopwoningen behoorlijk omhoog zijn gegaan. Als er namelijk wel veel vraag is en weinig aanbod dan schieten de prijzen vanzelf omhoog door de logische marktwerking. Het is echter onduidelijk of de prijzen van nieuwbouwwoningen en bestaande koopwoningen ook het komende jaar omhoog zullen gaan. De vooruitzichten zijn dat de prijsstijging zal doorzetten. Er lijkt een gigantische huizenbubbel te komen die wellicht nog groter is dan de huizenbubbel van voor de vorige economische crisis.