Consumenten hebben vaker juridische conflicten met malafide bedrijven over plaatsing zonnepanelen 2023

Het plaatsen van zonnepanelen is heel populair in Nederland. Doormiddel van zonnepanelen kan elektrische energie worden opgewekt waarmee woningen voor een deel in hun eigen elektrische energiebehoefte kunnen voorzien. Daarmee kan ook veel geld worden bespaard want elektriciteit is sinds de oorlog van Oekraïne veel duurder geworden. Omdat de vraag naar zonnepanelen sterk is gestegen zijn zonnepanelen veel duurder geworden. Daarnaast is ook het plaatsen van zonnepanelen ook duurder geworden omdat het uurloon en de tarieven van elektromonteurs omhoog zijn gegaan. Het plaatsen van zonnepanelen door officiële bedrijven in de installatietechniek is daardoor bovendien extra kostbaar.

Vraag naar zonnepanelen

De sterke vraag naar zonnepanelen heeft er ook voor gezorgd dat minder professionele bedrijven zich hebben gestort op de markt van zonnepanelen. Deze malafide bedrijven handelen vaak puur vanuit het snel winst maken. Ze maken misbruik van de stijgende vraag naar zonnepanelen. Daaruit vloeien steeds meer problemen voort. Veel prijsvechters op de zonnepanelenmarkt leveren geen kwaliteit of plaatsen onveilige installaties. Soms worden bepaalde onderdelen niet geleverd. Daarnaast kan er ook schade ontstaan aan daken. Hierdoor kan ook lekkage ontstaan. Daardoor zijn de woningeigenaren gedupeerd.

Gedupeerde klanten

De gedupeerde klanten raken hierdoor dikwijls in een juridisch conflict met de malafide zonnepanelen bedrijven. Juridisch dienstverlener DAS heeft aangegeven dat ongeveer 500 klanten in 2021 verwikkeld waren in geschil met betrekking tot de levering en het plaatsen van zonnepanelen. In 2022 waren dat er 800. Dat is een toename van ongeveer 60 procent.  Ook in 2023 zal het aantal conflicten tussen consumenten en malafide zonnepanelenbedrijven toenemen. In de eerste maanden van dit jaar waren al 250 geschillen op dit gebied geregistreerd. Daarnaast hebben ook ongeveer 450 mensen advies gevraagd over problemen met betrekking tot de levering of plaatsing van zonnepanelen.