Verplichte erkenning installateurs zonnepanelen in 2023 noodzakelijk

Het plaatsen van zonnepanelen is populair in Nederland. Veel woningen zijn uitgerust met zonnepanelen of zullen in de toekomst worden uitgerust met deze panelen die ook wel PV panelen worden genoemd. Wanneer er geld kan worden verdient heeft dat natuurlijk een effect op de markt. Niet alleen erkende installateurs plaatsen zonnepanelen maar ook minder ervaren klusbedrijven en beunhazen gaan aan de slag met het plaatsen van zonnepanelen. Het geld is vlot verdiend maar de vraag is of men waarde krijgt voor het geld dat ze besteden. Daarnaast speelt ook de veiligheid een rol als men elektrische installaties aan laat leggen.

Verplichting voor installateurs voor zonnepanelen

Daarom moet er een verplichte erkenning komen voor installateurs van zonnepanelen. Het aantal beunhazen in de zonnepanelenbranche neemt toe en moet worden teruggedrongen. Misstanden moeten voorkomen worden en kwaliteit worden gegarandeerd. De beunhazen zijn vaak niet goed uitgerust voor het werk en weten niet welke normen gehanteerd moeten worden om een installatie deugdelijk en veilig aan te leggen.

Meer zonnepanelen geplaatst

In 2022 zouden 30 procent meer zonnepanelen zijn geplaatst dan in 2021. Dit heeft Techniek Nederland bekend gemaakt. Techniek Nederland is een branche organisatie voor elektrotechnische bedrijven en installateurs. Voorzitter Doekle Terpstra geeft aan dat de onstuimige groei in de vraag naar zonnepanelen ook bedrijven aantrekt die het niet “zo nauw nemen met kwaliteit en veiligheid”. Volgens de Arbeidsinspectie zijn er vorig jaar tientallen ongelukken gebeurd tijdens het plaatsen van zonnepanelen. Techniek Nederland is voorstander van een verplichte erkenningsregeling voor zonnestroominstallateurs. Deze moet er voor zorgen dat onveilige situaties in de toekomst zoveel mogelijk worden voorkomen.

Zonnepanelen op een professionele manier plaatsen

Aan het begin van 2023 is een zonnestroominstallateur nog een vrij beroep. Dat betekent dat iedereen zonnepanelen mag installeren. Omdat er bij het plaatsen van zonnepanelen door onprofessionele bedrijven ongelukken of fouten kunnen ontstaan en dat is slecht voor het imago van sector. Doekle Terpstra benadrukt dat mensen die zonnepanelen aanschaffen moeten kunnen vertrouwen op monteurs die zonnepanelen veilig plaatsen en zorgen voor een deugdelijke installatie. Consumenten hebben zelf echter ook een grote verantwoordelijkheid op dit gebied. Ze kunnen een beunhaas inhuren of een onervaren zzp’er met een klusbus, maar ze kunnen ook een erkend installateur inhuren. Erkende installatiebedrijven hebben ervaring, de juiste materialen en het juiste personeel om zonnepanelen op een professionele manier te plaatsen.