CNV: helft Nederlanders gaat (gedeeltelijk) naar kantoor tijdens coronacrisis 2020 – 2021

Volgens de vakbond CNV gaat ongeveer de helft van alle Nederlanders nog gedeeltelijk of volledig naar het kantoor. Dat is naar voren gekomen uit een onderzoek dat door de CNV is gehouden onder een grote groep thuiswerkende werknemers. Afgelopen week werden de resultaten van het onderzoek gepubliceerd. Volgens het onderzoek wordt ongeveer een kwart van de werknemers die op kantoor komt zelfs door hun werkgever actief gevraagd om niet thuis te werken maar juist naar kantoor te komen.

Thuiswerken is vrijblijvend?

Het is bijzonder dat de overheid het thuiswerken voor een groot deel vrijblijvend houdt terwijl er ondertussen allemaal andere strengere maatregelen worden doorgevoerd. Hierbij kun je ook denken aan een avondklok waar vandaag op donderdag 21 januari 2021 waarschijnlijk een definitieve beslissing over genomen zal worden. Zelfs scholen blijven nog weken gesloten. Het is echter bekend dat de werkvloer een plek kan zijn waar besmettingen in aantallen kunnen toenemen als er veel personeel aanwezig is. De overheid dwingt desondanks bedrijven niet om personeel meer te laten thuiswerken. Het blijkt dat de overheid tegen een hoop praktische en juridische aspecten aanloopt met betrekking tot het verplichten van thuiswerken indien thuiswerken mogelijk is.

Bedrijven die hun verantwoordelijkheid niet nemen op dit gebied kunnen daarom hun gang gaan en personeel naar kantoor laten komen terwijl het personeel met wat aanpassingen in het beleid prima had kunnen thuiswerken.