Kamerdebat over avondklok vind donderdag 21 januari 2021 plaats

Het Kamerdebat over de avondklok is uitgesteld en zal komende donderdag worden gehouden. Vanochtend liep het kabinetsoverleg uit waardoor de Kamerleden te weinig tijd hebben om zich  voor te bereiden op het Kamerdebat over deze omstreden maatregel. Door het uitstellen van het debat kan de avondklok pas later ingaan. De avondklok is een zeer omstreden maatregel. Het beperkt de vrijheid van burgers nog verder en dat is zeer tegen de wil van veel mensen en ook van een aantal politieke partijen.

Effect avondklok onduidelijk

Wat vooral op weerstand stuit is het feit dat men niet precies kan aangeven hoeveel effect de avondklok precies zal hebben op het aantal besmettingen. Men noemt wel een aantal percentages maar dat werd ook gedaan tijdens andere maatregelen die werden afgekondigd. De avondklok zou de besmettingsgraad met 8 tot 13 procent reduceren volgens het Outbreak Management Team (OMT). Dat is echter een schatting die niet heel goed wordt onderbouwd. Ook bij andere maatregelen werden schattingen gegeven van het effect.

Die maatregelen zouden ook een drastisch effect moeten hebben gehad op de reductie van het aantal besmettingen. Een forse daling bleef echter uit. Nu is er een Britse variant die veel besmettelijker zou zijn waardoor extra maatregelen nodig zijn. De overheid wil nu een avondklok invoeren. Deze zou moeten gelden van 20.30 tot 4.30 uur. De Tweede Kamer moet eerst nog instemmen met het plan. Het is momenteel nog onduidelijk of een avondklok er gaat komen..