Adviseur voor verplicht energielabel maakt woningverkoop duurder vanaf 1 januari 2021

De verkoop van woningen wordt vanaf januari komend jaar duurder. Het verschil zit in het verplichte energielabel. Er was natuurlijk al sprak van een verplicht energielabel maar vanaf 1 januari moeten mensen die hun woning willen laten verkopen een onafhankelijke energiedeskundige langs laten komen. Deze onafhankelijke controleur voert een inspectie uit naar de maatregelen die zijn genomen om de woning energiezuiniger te maken. Tot voor kort konden mensen via internet zelf een energielabel aanvragen. Dit gebeurde in een speciaal programma. In dit programma konden mensen in verschillende stappen de maatregelen aangeven.

Onafhankelijk adviseur voor energielabel

Het grote verschil is nu dat een onafhankelijk adviseur als controleur optreed. Deze energiedeskundige brengt extra kosten met zich mee. Dat is logisch want deze persoon moet betaald worden. De Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt de maatregel onnodig en heeft hier afgelopen jaar al meerdere keren haar bezwaren over laten horen. Dit was echter tevergeefs want de maatregelen wordt toch ingevoerd. Niet iedereen is echter negatief over deze maatregel. De vereniging van energieadviseurs Fedec heeft in een reactie aangegeven dat een onafhankelijk energiedeskundige er voor kan zorgen dat de energielabels hierdoor betrouwbaarder worden.

Meer geld voor een energielabel

Huiseigenaren zullen door de maatregel ongeveer een paar honderd euro kwijt zijn voor het aanvragen van een energielabel. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken verplicht eigenaren met ingang van 2021 om een energieadviseur de controle te laten uitvoeren. Tot voor kort was iemand gemiddeld een paar tientjes kwijt voor het aanvragen van een energielabel. Dat is wel een groot verschil met de paar honderd euro die mensen het komende jaar op dit gebied naar verwachting kwijt zullen zijn.