Uniforme verklaring voor mensen die tijdens avondklok op straat moeten in winter 2021

De kans is groot dat er een avondklok wordt ingevoerd in januari 2021. Daarover wordt vandaag op donderdag 21 januari 2021 een beslissing genomen in de Kamer. De regering zal de overige partijen onder druk zetten en ze hebben daarbij een stevige troef in handen. Partijen die namelijk niet akkoord gaan met de avondklok zullen in de toekomst waarschijnlijk worden beschuldigd van onverantwoordelijk gedrag en als schuldigen worden aangewezen als de besmettingen verder oplopen. Dit terwijl het geheel onduidelijk is hoe de avondklok zal uitpakken en wat daarvan het effect zal zijn op het aantal besmettingen.

Avondklok niet voor mensen met werkgeversverklaring

Een avondklok komt er waarschijnlijk maar niet voor iedereen en niet in elke situatie. Er zijn mensen die vanwege hun werk toch in de avond tussen 20:30 en 4:00 op straat aanwezig zijn of deelnemen aan het verkeer. Voor deze mensen zal een uniforme verklaring beschikbaar komen aldus een woordvoerder van het kabinet. Met deze verklaring kunnen ze aantonen dat ze wel buiten moeten zijn in verband met de uitoefening van het werk of het transport/ vervoer naar het werk. Werkgevers zouden een standaardverklaring moeten downloaden hiervoor en deze uitprinten. “Het is de bedoeling dat alle werkgevers die dan gebruiken voor hun werknemers” aldus de woordvoerder.

Werkkleding en bedrijfsbusje is niet voldoende

Men heeft het over een specifieke werkgeversverklaring waar uiteraard de naam van het bedrijf op moet staan, gekoppeld aan de betreffende werknemer. “Waar mogelijk ook de tijdstippen en datums waarop de werknemer buiten moet zijn” geeft de woordvoerder aan. Daarnaast moet de werkgever er ook voor tekenen dat dit naar waarheid is ingevuld. Er zijn verschillende beroepen waarbij een avondklok belemmerend kan werken. Hierbij kun je denken aan pakket- en maaltijdbezorgers. Deze mensen mogen ook tijdens een eventuele avondklok doorgaan met hun werkzaamheden als ze een verklaring op zak hebben van de werkgever. De verklaring is noodzakelijk. Een jasje of busje van een bedrijf is niet voldoende om in de uren dat de avondklok geldt, over straat te gaan.