China ontslaat werknemers in de kool- en staalindustrie in 2016

De Chinese industrie heeft een overcapaciteit. Dit houdt in dat er in China meer wordt geproduceerd dan de vraag in de markt. De industriële overcapaciteit moet terug worden gedrongen om de markt weer in balans te krijgen. Dit werd maandag 29 februari 2016 bekend gemaakt door het Chinese Ministerie van Personeelsbeleid en Sociale Zekerheid.

Volgens minister Yin Weimin maakte bekend dat het aanpakken van de overcapaciteit van de Chinese productie ook gevolgen zal hebben voor de werkgelegenheid in China. In 2016 zullen er veel ontslagen vallen bij Chinese bedrijven in de kolenindustrie en in staalindustrie. Het exacte aantal ontslagen kon de minister niet duidelijk aangeven.

Europese Kamer van Koophandel
Vorige week zei een woordvoerder van de Europese Kamer van Koophandel (EUCham) dat China de overcapaciteit in de Chinese industrie moet aanpakken. Als China dat niet doet ontstaat er een handelsconflict tussen China en Europa. Als Peking niet zou ingrijpen in de overcapaciteit van de Chinese productie dan kan China de status van markteconomie mislopen. Dat werd gemeld door Het Financieele Dagblad (FD).

China heeft zich 15 jaar geleden aangesloten bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Toen is afgesproken dat China eind 2016 de status markteconomie kan krijgen. Door die status kan China zich in de wereldeconomie nog beter bewegen. Het wordt dan namelijk voor andere landen moeilijk om drempels op te werpen tegen Chinese producten die tegen zeer lage prijzen op de markt worden gebracht. Europa is bang dat hun eigen industrie zal lijden onder de dumping van goedkope Chinese producten. Europa kan moeilijk wat tegen het verstrekken van de status markteconomie aan China doen. Het enige middel om de verstrekking van deze status te voorkomen is het leveren van onomstotelijk bewijs dat China producten onder de kostprijs op de wereldmarkt aanbiedt. De bewijslast tegen China haar marktbenadering is nu nog onvoldoende.

Reactie van Technisch Werken
China is een sterke economie geworden de afgelopen jaren. Men kan nu eigenlijk niet meer spreken van een opkomende economie. China krijgt nu echter steeds meer te maken met ontwikkelingen die horen bij een gezonde stabiele economie. Hierbij kan men denken aan vrije markt en meer rechten voor werknemers. Het bieden van staatssteun aan bedrijven hoort hier niet meer bij. Bedrijven moeten financieel op eigen benen kunnen staan. Als ze dat niet kunnen moeten ze hun bedrijfsvoering aanpassen zodat ze meer rendement krijgen. China houdt sommige bedrijven met staatssteun nog overeind. Dit houdt op een gegeven moment op. De kosten moeten worden terugverdient door reële prijzen te vragen voor producten. Als Chinese bedrijven dat doen kan China haar status als markteconomie verkrijgen.