Campagne: ‘Hoe verspillingsvrij ben jij’ van start in 2019

Verspilling is een groot ethisch en economisch probleem in de wereld. In westerse landen verspillen consumenten jaarlijks voor vele tientallen kilo’s voedsel per persoon terwijl in Derde Wereldlanden mensen een tekort hebben aan voedsel. In Nederland werd in 2010 nog gemiddeld 48 kilo voedsel per persoon weggegooid. Het meest recente cijfer op dit gebied komt uit 2016. In dat jaar werd nog voor 41 kilo aan voedsel verspild per persoon. Dat is wel een kleine verbetering ten opzichte van 2010 maar we zijn er nog niet. Het Voedingscentrum en de Universiteit Wageningen zijn van mening dat de verspilling van voedsel nog verder teruggedrongen kan worden in Nederland.

Verschillende supermarkten in Nederland nemen hun verantwoordelijkheid op dit gebied. Zo gaan Albert Heijn en Jumbo zich inzetten tegen de verspilling van voedsel. Ook McDonald’s gaat op dit gebied meedoen aan een campagne. Deze campagne wordt in 2019 gestart en krijgt de slogan: “Hoe verspillingsvrij ben jij?”. Ook de Rabobank doet mee aan deze campagne. De campagne tegen voedselverspilling past goed in de lijn van de overheid. De overheid streeft namelijk een circulaire economie na waarin verspilling van grondstoffen, verpakking en voedsel zoveel mogelijk wordt uitgesloten. De circulaire economie is op dit moment nog ver weg in Nederland. Jaarlijks wordt naast voedsel nog veel ander afval weggegooid.