Nederlandse huishoudens verspillen minder voedsel in 2019

Nederland maakt stappen op het gebied van het streven naar een circulaire economie. De voedselverspilling gaat namelijk langzaam maar zeker achteruit en dat is goed nieuws. Op donderdag 3 oktober 2019 heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een rapport gepubliceerd. Hierin staat dat in Nederland per persoon ongeveer 34,3 kilo aan voedsel verspilt wordt in 2019. Het is nog een prognose maar als deze uitkomt betekent dit een daling van 7 kilo voedselverspilling ten opzichte van 2016.

De afgelopen jaren hebben Nederlanders met name minder brood, zuivel, fruit en groente weggegooid. Daarnaast zou ongeveer de helft van het voedsel dat weggegooid wordt bestaan uit zogenaamd “onvermijdbaar voedselverlies”. Daarbij kun je denken aan botten en schillen. Gemiddeld wordt 9,5 procent van al het voedsel dat door huishoudens wordt gekocht verspilt per persoon.

Het verspilde voedsel heeft volgens het onderzoek een waarde van ongeveer 120 euro per jaar. Dat is de waarde van al het verspilde voedsel per persoon inclusief alle zuivelproducten en de sauzen. Deze waarde ligt aanzienlijk lager dan drie jaar geleden toen er nog voor 145 euro aan voedsel werd verspild.

Er werd niet alleen minder voedsel verspild maar ook minder dranken en vloeistoffen zoals thee, melk, frisdrank, koffie en andere dranken. In totaal zal de verspilling op dit gebied uitkomen op 45,5 liter in 2019. Als ook deze schatting uitkomt is dat 11 liter minder als in 2016 werd verspild aan vloeibaar voedsel.