Nederlandse huishoudens lossen hypotheek af in 2018 en 2019

In Nederland kiezen veel mensen er voor om hun hypotheek af te lossen. Het aflossen van een hypotheek zorgt er voor dat de financiële risico’s van een huishouden dalen. Daarnaast kan het aflossen van een hypotheek er ook voor zorgen dat de koopkracht van mensen maandelijks toeneemt. Er zijn echter verschillende hypotheekproducten waardoor het effect van het aflossen van de hypotheek per situatie kan verschillen.
Het aflossen van een hypotheek heeft voordelen maar het kan op korte termijn ook nadelig zijn voor de bestedingsruimte die mensen hebben. Als men geld in de hypotheek steekt kan dat er voor zorgen dat mensen minder geld op de spaarrekening hebben. Dat wordt echter door veel mensen niet beschouwd als een nadeel. De rente op spaargeld is bijzonder laag waardoor het spaargeld nauwelijks rendement oplevert. Door het spaargeld te gebruiken voor het aflossen van (een deel) van de hypotheek kan men soms meer rendement krijgen op het geld.

Dit geld komt echter dan niet in de economie terecht. Dat is op zich geen probleem maar de berekeningen die de overheid door het Centraal Bureaus voor de Statistiek laat maken zien er dan iets minder gunstig uit voor de politiek. Zo heeft het CBS brekend dat de consumptie van Nederlandse huishoudens tussen 2008 en 2018 achter is gebleven bij de groei van het bruto binnenlands product (bbp). Toen er een economische groei 9,3 procent werd gemeten, groeide de consumptie met slechts 4,1 procent. Dit bericht werd door het CBS maandag 19 augustus 2019 gemeld. De statistiekorganisatie maakte daarbij bekend dat het aflossen van hypotheken een deel van de oorzaak is waarom de consumptie van Nederlandse huishoudens nauwelijks is toegenomen.