Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal start campagne in 2019: “Begin bij besparen”

Afgelopen woensdag kwam het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving met belangrijke cijfers over de energietransitie in Nederland. Toen werden namelijk de doorrekeningen van de klimaatplannen gepresenteerd. Deze doorrekening was niet bepaald positief. Er moet de komende tijd nog veel meer worden gedaan om de CO2-emissie naar beneden te brengen.

Het bedrijfsleven zal de komende tijd meer moeten gaan betalen voor de CO2 uitstoot. Ook wordt van burgers een bijdrage gevraagd. Burgers kunnen creatief meewerken en meehelpen in de energietransitie. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is hiervoor een campagne gestart met de naam “Begin bij besparen”. Deze organisatie wijst er op dat men veel geld en milieu kan besparen door bijvoorbeeld de verwarming lager te zetten, korter te douchen, minder vlees te eten en minder energie te verspillen in het verkeer. Door te besparen op energiekosten bespaart men automatisch ook op CO2 emissie en dan is er dus sprake van een belangrijk dubbel voordeel.

De boodschap in de energietransitie is dus starten met besparen dan kan men later misschien investeringen doen met het geld dat men heeft overgehouden. Daarbij kan men denken aan isolatiemateriaal aanbrengen, radiatorfolie plaatsen of zonnepanelen op het dak aanbrengen. Ook de kieren en koudebruggen in woningen zouden kunnen worden aangepakt om energieverspilling tegen te gaan en bovendien het woongenot te bevorderen.