Stichting Bedrijfsopvolging Bakkerij start campagne in 2019 voor meer ambachtelijke bakkers

In de techniek zijn verschillende beroepen die voor een groot deel draaien om ambacht, ook in de voedingsmiddelen zijn nog ambachtelijke beroepen aanwezig. Men is geneigd om het te hebben over de voedingsmiddelenindustrie maar niet alle voedingsmiddelen worden industrieel gemaakt. Dat betekent dat er ook voedingsmiddelen worden gemaakt zonder dat er een fabriek aan te pas komt. Men heeft het dan over ambachtelijk bereid voedsel. Het beroep van de ambachtelijke bakker is een voorbeeld van een ambachtelijk beroep in de voedingsmiddelen. In Nederland werken ongeveer tussen de 1500 tot 2000 ambachtelijke bakkers. Ambachtelijke beroepen krijgen in Nederland weinig aandacht. Dat is jammer want daardoor dreigt er een tekort te ontstaan aan ambachtslieden oftewel vakmensen.

Deze ontwikkeling is ook merkbaar bij ambachtelijke bakkerijen in Nederland. Bij deze vaak kleine bedrijven ontstaat een tekort aan vakkrachten. De komende tien jaar gaan er ongeveer 500 ambachtelijke bakkers met pensioen. Daarom worden dringend nieuwe bakkers gezocht. Stichting Bedrijfsopvolging Bakkerij vermoed dat de openstaande vacatures niet snel zullen worden vervuld. Daarom is er een campagne gestart om mensen te interesseren voor het beroep bakker. Een onderdeel van de campagne is de website ikwileenbakkerij.nl. Deze website moet vooral jongeren interesseren voor het bakken van brood, appeltaarten en croissants.