In 2018 hebben Nederlanders gemiddeld 41 kilo aan voedsel op jaarbasis weggegooid. Dit voedsel is verspild omdat het niet opgegeten of opgedronken is. het weggooien van voedsel staat ter discussie omdat het niet past in een circulaire economie waarin grondstoffen, ook voedsel, optimaal worden benut. Daarnaast is het verspillen van voedsel vanuit ethisch oogpunt niet uit te leggen omdat er bepaalde gedeelten van de wereld zijn waarin mensen niets of nauwelijks te eten hebben. Dat men in Nederland op jaarbasis gemiddeld 41 kilo aan voedsel weggooit is vanuit dat perspectief onbegrijpelijk.
Inmiddels zijn er in Nederland verschillende initiatieven waarmee men de verspilling van voedsel wil beperken. Een voorbeeld hiervan is stichting tegen voedselverspilling. Deze stichting heeft een startbudget van 15 miljoen euro. Daarmee is de stichting een “professionele organisatie” van Toine Timmermans van de Wageningen Universiteit. Hij geeft aan dat de stichting het verspillen van voedsel zoveel mogelijk wil bestrijden. Daarbij wordt naar de gehele productieketen gekeken. Het verspillen van voedsel is namelijk niet iets dat alleen bij consumenten voorkomt.
Ook bij de producenten wordt veel voedsel weggegooid zonder dat iemand het heeft kunnen kopen of eten. De verspilling van voedsel begint bijvoorbeeld al op het boerenerf. Daarnaast wordt er ook veel voedsel verspilt tijdens het transport en op de veiling. Ook in de supermarkt en in de keuken beland veel voedsel in de afvalbak. De stichting tegen voedselverspilling wil de voedselverspilling in Nederland terugbrengen naar een miljoen ton in 2030. Als dat doel werkelijkheid wordt is de voedselverspilling in Nederland gehalveerd.