Renovatie Waalbrug in Nijmegen van start op maandag 4 maart 2019

Op maandag 4 maart 2019 is gestart met een omvangrijk renovatieproject aan de Waalbrug in Nijmegen. Na een periode van uitstel kon nu eindelijk het werk worden gestart. Er waren al plannen om de brug halverwege 2018 te renoveren. Toen kwam men er echter achter dat de brug verf bevat met de schadelijke stof chroom-6.

Toepassing chroom 6
De komende anderhalf jaar gaat Rijkswaterstaat op de Nijmeegse brug uittesten hoe de chroomhoudende verf veilig en effectief kan worden verwijderd. Deze testen zijn niet alleen van belang voor dit project. Er blijkt namelijk vaker gebruik te zijn gemaakt van chroom-6 bij civiele kunstwerken. Er zouden volgens de overheid veel meer bruggen zijn die chroom 6 verf bevatten ook op vuurtorens zou chroom 6 worden gebruikt. Op metalen onderdelen van de Afsluitdijk is bijvoorbeeld chroom 6 gebruik maar ook op de Van Brienenoordbrug bij Rotterdam en de vuurtoren van Egmond aan Zee.

Veiligheidsvoorschriften chroom 6 verf
Chroom 6 beschermd het onderliggende staal tegen roest maar is zeer schadelijk voor de gezondheid van mensen. Tijdens het aanbrengen en verwijderen van chroom 6 lopen mensen grote risico’s. Chroom 6 is onder andere kankerverwekkend en er zijn al verschillende mensen die ten gevolge van deze stof ernstig ziek zijn geworden. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat heeft aangegeven dat er voor het verwijderen van asbest veel protocollen en veiligheidsvoorschriften zijn.

Daarbij merkte de woordvoerder op dat er voor het weghalen van verf dat chroom 6 bevat nog helemaal geen veiligheidsvoorschriften zijn. Deze veiligheidsvoorschriften zijn nu in ontwikkeling aldus de woordvoerder. De aanwezigheid van chroom 6 zorgt er voor dat de klus nog zorgvuldiger moet worden uitgevoerd ook wordt het project waarschijnlijk duurder dan de 36 miljoen euro waarvoor het project oorspronkelijk werd aangenomen.