Buitenlandse bedrijven zorgen in Nederland voor meer banen

De Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) is een organisatie die contacten onderhoudt met buitenlandse investeerders die zich in andere landen willen vestigen. De NFIA probeert het aantal buitenlandse investeerders in Nederland te vergroten. In een onderzoek van deze organisatie is naar voren gekomen dat buitenlandse bedrijven een gunstige invloed hebben op de werkgelegenheid in Nederland. Door de buitenlandse investeringen in Nederland is het aantal nieuwe bedrijven op een recordhoogte gekomen. In totaal zijn er 193 nieuwe projecten gestart door buitenlandse investeerders. Hierdoor zijn er 8500 nieuwe banen in Nederland ontstaan. Daarnaast heeft de Nederlandsen economie door deze ontwikkelingen een investering van 1,7 miljard gekregen.

Volgens de de Netherlands Foreign Investment Agency wordt het investeringsklimaat in Nederland meer gewaardeerd dan in het verleden het geval was. De buitenlandse investeerders die in Nederland in projecten investeren zijn afkomstig uit verschillende landen. De belangrijkste investeringen komen uit Noord-Amerika en Azië. Een belangrijke investering werd afgelopen tijd gedaan door het Amerikaanse bedrijf Moduslink. Deze heeft  in Venray een distributiecentrum opgericht. Hierdoor ontstonden 500 nieuwe banen in de regio. Het Indiase bedrijf Wipro zorgde in Eindhoven voor meer dan 250 banen. De afgelopen jaren gaat het goed met de buitenlandse investeringen in Nederland. In 2012 kwamen er al meer dan 5000 banen in Nederland bij. In 2013 is dat aantal gegroeid met 60 procent. Dit beloofd wat voor de komende jaren.

Reactie van Technisch Werken
Het is goed dat Nederland aantrekkelijker wordt voor buitenlandse investeerders. Nederland moet er voor zorgen dat het aantrekkelijk blijft voor bedrijven. Internationaal is er veel concurrentie. Veel landen zijn gebaad bij buitenlandse investeerders. Bedrijven in verschillende landen zullen daarom zorgvuldige afwegingen blijven maken. Nederland zal zichzelf de vraag moeten stellen: “wat kunnen we doen om nog aantrekkelijker te worden voor buitenlandse bedrijven?”.

Daarnaast moet er voor gezorgd worden dat Nederlandse bedrijven niet naar het buitenland vertrekken en voldoende mogelijkheden krijgen om binnen de landsgrenzen te groeien. Hierdoor blijft de werkgelegenheid zoveel mogelijk behouden en blijft ook de technologische kennis binnen de landsgrenzen. Overnames door buitenlandse bedrijven zorgen voor veel onrust in de markt. De kenniseconomie zorgt er voor dat we onze technologie niet moeten verkopen maar juist moeten ontwikkelen naar een hoger niveau. Hierdoor worden de Nederlandse producten populair bij binnenlandse en buitenlandse afnemers. Daardoor gaan de binnenlandse bestedingen omhoog en zal ook de export toenemen.