Fintech en automatisering zorgen voor verlies 10.000 banen bij Citigroup vanaf 2018

Fintech oftewel financieel technische ontwikkelingen zorgen er voor dat in de toekomst steeds meer taken van banken kunnen worden gedigitaliseerd en geautomatiseerd. Dat zorgt er voor dat de werkdruk bij banken in plaats van bij het personeel steeds vaker bij computers en machines komt te liggen. Vanwege deze ontwikkeling zullen er steeds meer banen gaan verdwijnen uit de financiële sector.

Citigroup
De Amerikaanse bank Citigroup heeft aangegeven dat ze in de komende vijf jaar mogelijk tot 10.000 banen wil gaan schrappen. Dit bericht werd bekend gemaakt door Jamie Forese aan de zakenkrant Financial Times. De topman van de bank geeft aan dat de helft van de operationele en technische banen bij de zakenbank zullen worden overgenomen door machines.

Operationele en technische banen
Door deze ontwikkeling zullen er ongeveer 10.000 banen van de 20.000 operationele en technische banen verdwijnen bij de bank. Over andere functies wordt overigens niet gesproken. Bij de gehele Citigroup werken 100.000 personen. De ontwikkelingen die plaatsvinden bij de Citigroup zijn vergelijkbaar met de ontwikkelingen die bij andere internationale banken plaatsvinden.

Fintech in ontwikkeling
Fintech ontwikkelt zich iedere dag. Veel startups houden zich bezig met het ontwikkelen van nieuwe technologieën. Daardoor worden de processen die plaatsvinden in de financieeltechnische sector veiliger en sneller. Automatisering en robotica zorgen ook in andere sectoren voor het verdwijnen van banen. Toch komen er ook weer nieuwe banen bij. De fintechproducten moeten bedacht worden en geproduceerd. Ook zijn er voor de systemen ICT-ers en netwerkbeheerders nodig. Daardoor komen er ook weer banen bij door automatisering en fintech.