Fintech ontwikkeling? Gele geldautomaten in Nederland vanaf 2018

Fintech is een verzamelwoord voor financieel technische ontwikkelingen. In Nederland houdt fintech onder andere verband met het digitale geldverkeer. Het blijkt dat steeds meer mensen geld digitaal overschrijven doormiddel van een tikkie of een scanner of een ander systeem dat voortgekomen is uit fintech. Inmiddels wordt duidelijk dat fintech er ook voor zorgt dat bepaalde diensten van banken verdwijnen, veranderen of versoberen. Het lijkt er op dat ook de bekende pinautomaat er aan moet geloven,.

Gele geldautomaten
Vanaf komend jaar wordt er in Nederland een grote verandering doorgevoerd op het gebied van pinautomaten. Er zullen pinautomaten verdwijnen. Daartoe hebben de drie grote banken: Rabobank, ABN Amro en ING besloten. De banken gaan bovendien de pinautomaten die blijven op een andere manier vorm geven. In plaats van de herkenbare pinautomaten met de naam van de bank er op komen er algemene pinautomaten die geel van kleur worden. Op deze gele geldautomaten komt geen naam van een bank te staan. De vervanging van de geldautomaten vind plaats vanaf 1 januari 2019 en het hele project duurt tot het einde van 2020. Dan moet het project zijn afgerond en staan er in Nederland gele geldautomaten.

Fintech
Geldservice Nederland (GSN) werkt samen met de banken aan een evenwichtige spreiding van het aantal geldautomaten. In de toekomst zullen er in bepaalde streken geldautomaten verdwijnen terwijl er ergens anders juist weer geldautomaten worden geplaatst. Inmiddels is wel bekend dat het totale aantal geldautomaten door de verandering wel zal afnemen. Dat is niet verwonderlijk want mensen betalen meestal direct met een betaalpas. Er wordt niet veel gebruik gemaakt van contact geld. Dat is veiliger en dikwijls ook sneller. Inmiddels heeft fintech er al voor gezorgd dat mensen anders zijn gaan betalen. Er zijn nog veel meer interessante ontwikkelingen te verwachten uit de hoek van fintech.