Fintech zorgt voor banenkrimp in financiële sector vanaf 2018

Fintech is een begrip dat wordt gebruikt voor technologische ontwikkelingen die zijn ontwikkeld voor de financiële sector. Voorbeelden hiervan zijn internetbankieren en contactloos betalen. Met name de automatisering in de financiële sector is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Dat zorgt er voor dat er steeds meer banen zijn verdwenen in de financiële sector. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal werknemers in de financiële sector sterk afgenomen sinds 2008. Het CBS heeft in kaart gebracht dat er tot 2016 in totaal 43.000 banen zijn verdwenen in deze sector.

Dit is overigens niet alleen toe te schrijven aan de ontwikkelingen op het gebied van fintech, ook de economische crisis zorgde er voor dat veel functies bij banken en andere financiële instellingen zijn verdwenen. Ook na de economische crisis nam de werkgelegenheid af in de financiële sector. Dit is opmerkelijk want volgens het CBS kwamen er in andere sectoren juist veel banen bij. De fintech ontwikkelingen, waaronder de automatisering, zorgt er niet alleen voor dat er banen verdwijnen. Er komen ook weer banen bij.

Er is meer behoefte aan financieel specialisten en economen. Deze beroepsgroepen zijn de afgelopen jaren in opkomst geweest en vormen nu de grootste beroepsgroep in de financiële sector. Er zijn echter wel veel minder administratief medewerkers en boekhoudkundigen werkzaam. Dat komt omdat er verschillende programma’s en systemen zijn ontwikkeld waarmee consumenten en bedrijven zelf hun administratie en boekhouding op orde kunnen houden. Ook de komende jaren zullen de fintech ontwikkelingen er voor zorgen dat er banen verdwijnen bij grote financiële bedrijven.