BBL installatietechniek belangrijk voor de energietransitie van Nederland in 2018 en 2019

Installateurs hebben een tekort aan ervaren elektromonteurs en installatiemonteurs. Dat blijkt vooral uit de grote hoeveelheid vacatures in de installatiesector en het feit dat steeds meer installatiebedrijven er voor kiezen om opdrachten af te zeggen omdat ze te weinig mensen hebben om de werkzaamheden uit te kunnen voeren. De afgelopen jaren zijn steeds meer installatiebedrijven tot de conclusie gekomen dat ze geen ervaren installatiemonteurs en elektromonteurs kunnen vinden. Deze monteurs zijn hard nodig voor de energietransitie die plaatsvind in Nederland.

Steeds meer woningen en utiliteitscomplexen worden voorzien van duurzame energie-installaties zoals warmtepompen en zonnepanelen. Deze installaties moeten echter worden aangebracht door goed opgeleid personeel. Omdat voltijd BOL opleidingen teveel tijd kosten en er voor zorgen dat nieuwe werknemers pas na een paar jaar in kunnen stromen. BBL trajecten vormen dan een effectievere oplossing omdat deelnemers aan BBL zowel werken als leren. Dat betekend dat een BBL-er tijdens zijn of haar opleiding een groot deel op het werk aanwezig is om daar de vaardigheden te leren en in praktijk te brengen.

Dat zorgt meteen voor een goede ondersteuning van de installateur die als erkend leerbedrijf gecertificeerd is. Natuurlijk kost het opleiden van aankomende vakkrachten wel tijd en energie maar je krijgt er ook veel voor terug. De meeste BBL-ers kunnen met duidelijke instructies uitstekend aan de slag in eenvoudig installatiewerk. Op die manier kunnen bedrijven een BBL-er als assistent mee laten werken met een ervaren monteur. De ervaren monteur deelt zijn of haar kennis met de BBL-er en de BBL-er ondersteund de ervaren monteur met de uitvoering van de werkzaamheden. Geen wonder dat steeds meer installatiebedrijven er voor kiezen om BBL-ers in te zetten. Sommige installateurs werven zelfs BBL-ers met speciale BBL-vacatures. Daarmee hopen ze de instroom van BBL-ers te vergroten. BBL-ers vormen de vakmensen van de toekomst.