Economische groei van Nederland daalt naar 1,7 procent in 2019

Het komende jaar zal de economische groei in Nederland minder groot zijn dan in 2018. Volgens de prognose van De Nederlandsche Bank (DNB) zal de economische groei in Nederland in 2018 uitkomen op 2,5 procent. Deze voorspelling is gunstiger dan de laatste groeicijfers die de DNB heeft afgegeven over de komende jaren. In 2019 zal de economische groei van Nederland ongeveer uitkomen op 1,7 procent volgens De Nederlandse Bank.

Eerder ging de bank nog uit van een groeicijfer van 2,2 procent voor 2019. De afzwakking van de economische groei heeft volgens DNB te maken met de krapte op de arbeidsmarkt. Er zijn nauwelijks voldoende ervaren arbeidskrachten te vinden in bepaalde sectoren zoals de techniek, de bouw en de ICT. Daardoor blijven veel vacatures lang open staan en neemt de productie van bedrijven onvoldoende toe.

De cijfers over de economische groei werden maandag 17 december 2018 bekend gemaakt door DNB. Volgens de bank zijn de aandelenbeurzen de afgelopen maanden wereldwijd aanzienlijk gedaald. Wereldwijd is er veel onrust tussen landen onderling maar ook binnen de landsgrenzen. Denk hierbij aan de Brexit en de handelsoorlog tussen China en Amerika. Ook op de oliemarkt is het onrustig geweest in 2018. Volgens Job Swank directeur financiële stabiliteit bij DNB zijn er veel financiële risico’s en dat zorgt er voor dat bedrijven en consumenten terughoudend zijn in hun uitgaven. Een correctie op de financiële markten is volgens hem niet uit te sluiten.