ECB waarschuwt voor vertraging economische groei in 2019

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft afgelopen donderdag gewaarschuwd dat de groei van de wereldeconomie zal vertragen in 2019. Volgens de centrale bank van Europa zal de economie na 2019 zelfs stabiliseren. In een bulletin geeft de bank aan dat de economische activiteit in 2019 zal gaan afnemen en vervolgens zal gaan stabiliseren.

De ECB noemt de internationale politieke ontwikkelingen als belangrijkste reden voor de afgezwakte economische groei. Volgens de bank zorgt de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China er voor dat er minder economische activiteiten plaatsvinden. Daarnaast zullen ook landen die dollars hebben geleend meer gaan betalen. De economische groei zal over de gehele wereld afnemen de komende tijd. Ook in Europa zal de economische groei het komende jaar minder sterk zijn dan het afgelopen jaar. De ECB had eerder in 2018 al aangegeven van de groeiverwachting voor de eurozone voor dit jaar en volgend jaar kleiner zou zijn.

Bovendien heeft de ECB aangegeven dat ze zal gaan stoppen met het opkoopprogramma van staatsobligaties ter waarde van 2,6 biljoen euro. Dit geld zal door de centrale bank weer in de Europese economie worden geïnvesteerd aldus het bulletin.