Woningtekort en energietransitie zorgen voor meer technische vacatures in 2019

Het komende jaar zal de economische groei afzwakken volgens de ECB. Dat is natuurlijk niet goed nieuws maar toch zullen de effecten van deze ontwikkeling voor de technische arbeidsmarkt meevallen. De komende jaren zullen er namelijk nog steeds woningen gebouwd moeten worden om het tekort aan woningen op de woningmarkt op te vangen. Daarnaast zorgt de energietransitie die voortvloeit uit het klimaatakkoord er ook voor dat er meer woningen in Nederland moeten gerenoveerd op het gebied van de energievoorziening. Deze twee belangrijke ontwikkelingen zorgen er voor dat er de komende tijd nog volop werk is in de bouw en de techniek.

Installatietechniek en energietransitie
Met name installatiemonteurs en elektromonteurs zijn de komende jaren extra hard nodig op de arbeidsmarkt. Deze monteurs zullen namelijk ingezet worden in de bouw van nieuwe woningen en zijn daarnaast ook noodzakelijk voor de renovatie van oude woningen op de arbeidsmarkt. Op die manier blijven de werknemers in de installatietechniek de komende jaren aan het werk en kunnen ze ook meer werk verwachten. Het probleem op deze arbeidsmarkt is echter dat er nauwelijks nieuw personeel beschikbaar komt dat meteen aan de slag kan in de installatietechniek, elektrotechniek of andere technische beroepsgroep. Het tekort aan technisch personeel is nijpend en dat begint de overheid nu ook in te zien. Dat zorgt er voor dat er speciale trajecten worden ingevoerd waarmee men werkzoekenden wil begeleiden naar een baan in een technische sector.

BBL

Mensen die niet of nauwelijks verstand hebben van de techniek worden doormiddel van BBL opleidingen en andere opleidingsvarianten ontwikkelt tot technische krachten die een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkelingen in de techniek de komende jaren. Ook uitzendbureaus en andere intermediairs bieden inmiddels BBL trajecten aan. Bedrijven in de installatietechniek, elektrotechniek, werktuigbouwkunde, metaaltechniek en in de bouw hebben zich massaal laten registreren als erkend leerbedrijf zodat ze ook leerlingen kunnen aannemen vanuit BBL.