Duitse banken investeren 6 miljard in fintech vanaf 2018

Fintech wordt een steeds belangrijker speerpunt voor Duitse banken. De komende jaren willen de banken in Duitsland meer investeren in financieel technische oplossingen waardoor hun dienstverlening sneller, veiliger en efficiënter wordt. Er wordt de komende jaren miljarden euro’s geinvesteerd in digitalisering. Consultancybureau Oliver Wyman heeft aangegeven dat de investering van de banken zal oplopen tot een bedrag van zes miljard euro tot 2020. De vijftig grootste kredietverstrekkers van Duitsland gaan investeren in fintech.

Automatisering is belangrijk voor banken maar ook andere ontwikkelingen in het kader van fintech kunnen een belangrijke bijdrage vormen voor den bankensector. Het bedrag dat alle banken totaal investeren in innovatie komt neer op circa 12 procent van de gezamenlijke omzet. Bovendien is dit bedrag exclusief de gewone IT-bestedingen. De ontwikkelingen in de Duitse financiële sector zijn ook noodzakelijk omdat Duitse banken nog behoorlijk achterblijven met betrekking tot digitalisering in vergelijking met branchegenoten. Dit kwam naar voren uit een onderzoek van advies- en accountantsbureau Deloitte. Wereldwijd staan Duitse banken op de 24ste plaats van de 38 landen die op het gebied van digitalisering en fintech zijn onderzocht in Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

De ING bank is een bank die op deze gebieden juist voorop loopt. Door investeringen in fintech en de automatisering die daar bij hoor kan deze bank veel geld besparen. De kosten worden gereduceerd en de winst en omzet gaan omhoog. Duitsland heeft een aantal grote banken die sterk met elkaar concurreren. De grootste bank van Duitsland is de Deutsche Bank. Deze bank is op dit moment aan het onderzoeken hoe meer kosten bespaard kunnen worden. Er wordt mogelijk een reorganisatie uitgevoerd waarbij waarschijnlijk duizenden banen zullen verdwijnen. Een andere Duitse bank, de Commerzbank, heeft al een reorganisatie uitgevoerd waarbij een groot deel van het personeel werd ontslagen. Het nadeel van fintech en automatisering is dat veel werk van mensen wordt overgenomen door computers en systemen waardoor banen verdwijnen. Toch zorgt fintech ook weer voor werkgelegenheid want er zijn software-engineers en andere specialisten nodig om fintech-producten te ontwikkelen, te verkopen en te onderhouden.