Fintech zorgt voor banenverlies in bankensector vanaf 2017

Financieel technische bedrijven ontwikkelen innovatieve oplossingen waarmee de processen van banken kunnen worden geautomatiseerd. Op die manier gaat de digitalisering in de bankensector steeds verder door. Uiteindelijk zal 1 op de 3 functies in de bankensector verdwijnen door robots en robotisering. Dit zal naar verwachting binnen vijf jaar gebeuren. Voormalig Citigroup-baas Vikram Pandit geeft aan dat met name in de ondersteunende dienstverlening van banken veel zal veranderen. In dit segment zal veel geautomatiseerd worden de komende tijd.

Door de digitalisering in de bankensector zullen in Europa waarschijnlijk een miljoen werknemers hun baan verliezen. Ook in Amerika zullen veel mensen hun werk kwijtraken door de digitalisering. Daar wordt het aantal banen dat door deze ontwikkeling verdwijnt geschat op 770.000.

Pandit heeft tot 2012 een belangrijke functie gehad bij de Amerikaanse bank. Hij geeft aan dat veel processen binnen de bankensector door robotisering eenvoudiger worden. Hierdoor zullen volgens hem werkprocessen anders worden ingericht. Volgens hem zijn computersystemen ook in staat om dingen aan te leren. Dit zorgt er voor dat computersystemen in een hoog tempo intelligenter worden en mensen nog beter kunnen ondersteunen bij hun taken.