Nederlandse bedrijven beter beschermd bij overnamepogingen buitenlandse bedrijven vanaf 2017?

Als men denkt aan bedrijven die zich verweerd hebben tegen opdringere overnames door buitenlandse bedrijven dan denkt men al snel aan AkzoNobel. Dit bedrijf probeerde uit alle macht uit handen van het Amerikaanse PPG Industries te blijven. PPG wilde haar sectorgenoot AkzoNobel overnemen maar AkzoNobel had geen interesse.  Er werd door PPG een bod gedaan van ruim 26 miljard euro. Ondanks dit bod was het Nederlandse bedrijf niet te overtuigd van de voordelen van een overname door PPG. Deze situatie heeft de Nederlandse regering aan het denken gezet. Demissionair minister Henk Kamp van Economische Zaken is bezig met het bedenken van een oplossing.

Bescherming van Nederlandse bedrijven
Hij wil dat Nederlandse bedrijven bij overnamepogingen een wettelijk geregelde bedenktijd van een jaar krijgen. In een jaar tijd kunnen ondernemingen in Nederland de tijd krijgen om ook het langetermijnbelang mee te wegen bij een mogelijke overname. Daardoor zouden overnames minder snel verlopen.

Reactie van investeerders
Dit beschermingsplan is zeer tegen de zin van buitenlandse investeerders. Deze buitenlandse investeerders beschuldigen Kamp van “protectionisme” en “het hanteren van een schadelijke economische agenda”. Dit schrijft de Britse zakenkrant Financial Times (FT). Directies van bedrijven zouden niet in staat moeten zijn om een overnameproces tegen te houden beweert een Britse investeerder. Er zijn echter ook Nederlandse investeerders die tegen de plannen van demissionair minister Henk Kamp zijn. Een anonieme Nederlandse investeerder geeft in een reactie aan zich te “schamen Nederlander te zijn”. Deze investeerder noemt de plannen “schandalig”. In de maand mei werd door een aantal vermogensbeheerders, te noemen Schroders, Aberdeen, Franklin Templeton en Jupiter Kamp in een aantal brieven gevraagd aan demissionair minister Kamp om af te zien van de plannen, aldus de Britse zakenkrant.