BBL opleidingen in de verspaning populair in 2019

Verspaning is een verzamelnaam voor verspanende technieken die worden uitgevoerd in de metaaltechniek, houtbewerking en kunststofbewerking. Doormiddel van verspanen wordt de gewenste vorm uit een blok materiaal gefreesd, geslepen, gezaagd of gebeiteld. Ook eroderen en vonkverspanen is mogelijk. Verspaning is dus een interessant vakgebied. Geen wonder dat veel mensen interesse hebben in een functie als draaier, frezer of medewerker boorstraat. Het interessante is dat je als verspaner voornamelijk programmeert en een machine instelt. Een machine doet het werk maar jij bent de persoon die de machine opdracht geeft om het product te maken. Daarbij werk je met computersystemen en gebruik je een paneel met een interface.

Computers en metaaltechniek
Iemand die graag met computers werkt en ook graag producten wil maken is daardoor heel geschikt voor een BBL opleiding in de verspaning. Deze opleidingen worden gegeven op mbo-niveau. De meeste verspaners met een BBL opleiding werken in de metaaltechniek bijvoorbeeld bij een bedrijf in de werktuigbouwkunde waar onderdelen worden gemaakt voor machines en werktuigen. De meeste verspaners werken als draaier of frezer achter een draaibank of freesbank.

Allround verspaners
Er zijn ook allround verspaners die meerdere verspanende technieken beheersen. Bovendien zijn er verspaners die zichzelf hebben ontwikkeld tot zelfstandige programmeurs. De programmering is vaak complexer naarmate de machine meer assen heeft en dus meer bewerkingen kan uitvoeren. Dat zorgt er voor dat je als verspaner na je BBL opleiding verspaning nog verder kunt doorleren en een echte technische specialist kunt worden.

Wil je ook leren verspanen?
Als je interesse hebt in een BBL opleiding in de verspaning dan kun je jezelf aanmelden via de knop “BBL Technicum” in de menubalk. Via deze knop kun je ook in een omgeving komen waarin je meer vragen kunt stellen over de opleiding verspaning en alles wat je daar in de toekomst aan beroepen mee kunt uitoefenen.