BBL verspaning populaire opleiding voor draaien en frezen in 2019

BBL verspaning is een algemene opleiding waarin de BBL-leerling alle basisvaardigheden leert die bij het verspanen aan de orde komen. BBL verspaning is een opleiding in het middelbaarberoepsonderwijs. Op het mbo worden opleidingen in twee hoofdcategorieën ingedeeld namelijk de Beroepsopleidende leerweg die ook wel wordt aangeduid met BOL en de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL). De laatste variant is de meest praktijkgerichte variant waarin een mbo opleiding gegeven kan worden.

Voor het volgen van een BBL opleiding in de verspaning is een erkend leerbedrijf nodig. Omdat verspanen een specifieke bewerking is in de metaal zal het erkend leerbedrijf ook over draaibanken en freesbanken moeten beschikken waar de BBL-er zijn of haar werkstukken voor de BBL opleiding verspaning kan maken. Begeleiding is ook van groot belang want aan verspaning kleven nogal wat risico’s. BBL verspanen wordt echter steeds populairder omdat verspaning grotendeels computergestuurd wordt uitgevoerd. Men heeft het dan ook wel over CNC verspaning op een CNC draaibank of CCN freesbank. Deze banken worden geprogrammeerd doormiddel van speciale computerprogramma’s en dat spreekt veel mensen aan die het leuk vinden om te werken met computers en tegelijkertijd graag dingen willen maken. Dit kan namelijk op CNC gestuurde machines.

Bedrijven staan open voor BBL-ers in de verspaning. Er is namelijk een tekort aan verspaners op de arbeidsmarkt in Nederland. Daarom moeten er nieuwe verspaners bij komen op de arbeidsmarkt. Daarvoor is opleiding noodzakelijk. De BBL opleiding verspaning is nog onbekend bij een groot publiek maar daar komt hopelijk verandering in.