Werkloosheid in derde kwartaal 2019 voor het eerst in 5 jaar gestegen

De werkloosheid is in Nederland in het derde kwartaal van 2019 gestegen. Dat is voor het eerst sinds 5,5 jaar. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag 14 november 2019 in de ochtend bekend. In totaal nam het aantal werklozen toe met 14.000 personen. Daardoor kwam de totale werkloosheid uit op 319.000 personen in Nederland.

Volgens de statistiekorganisatie is het aantal werklozen in Nederland harder gestegen dan het aantal vacatures op de arbeidsmarkt. Dat zorgt er voor dat de arbeidsmarkt minder gespannen is. Desondanks blijft er wel een grote behoefte aan ervaren personeel voor bepaalde vacatures. Volgens het CBS is de toename in de werkloosheid ook ontstaan doordat meer mensen actief naar werk zijn gaan zoeken in het derde kwartaal van 2019. Hoewel veel mensen proberen werk te vinden is dat nog geen garantie dat ook daadwerkelijk meer mensen aan een baan geholpen worden. Dat heeft namelijk ook te maken met de eisen die in vacatures staan.

Nu de economische groei aan het stabiliseren is en bedrijven onzekerder worden over de toekomst stabiliseert ook de vraag naar personeel. Bedrijven worden voorzichtiger in de personeelsaanname en denken langer na of ze een vacature open gaan zetten of de werkdruk toch intern gaan oplossen. Ook de Wet Arbeidsmarkt in Balans die vanaf 1 januari 2020 van kracht wordt maakt bedrijven en intermediairs op de arbeidsmarkt behoedzaam.