Werkloosheid gedaald in de Europese Unie in tweede kwartaal 2019

Statistiekbureau Eurostat heeft op woensdag 31 juli 2019 cijfers bekend gemaakt met betrekking tot de Europese economie. Hieruit kwam naar voren dat de economische groei in de eurozone is gedaald naar 0,2 procent in het tweede kwartaal van 2019. De werkloosheid daalde echter ook en dat is goed nieuws. In totaal daalde de werkloosheid in juni 2019 naar 7,5 procent. Dat maakt dat juni 2019 de maand is met de laagste werkloosheid in Europa in elf jaar tijd.

Verschillende landen merken de daling in de werkloosheid. Alleen Griekenland en Spanje hebben het op dit gebied nog moeilijk. Spanje heeft bijvoorbeeld nog een werkloosheid van 17,6 procent en Griekenland heeft een werkloosheid van 14 procent. Deze landen hebben nog steeds relatief de hoogste werkloosheid. Het land met de laagste werkloosheid binnen de Europese Unie is Tsjechië. Dit land heeft een werkloosheidspercentage van 1,9 procent. Ook Nederland scoort op dit gebied goed. In Nederland kwam de werkloosheid in juni 2019 uit op 3,4 procent. Dat maakt Nederland een land met een lage werkloosheid ten opzichte van andere landen in Europa.

Het is geen wonder dat de werkloosheid in Nederland verder is gedaald. In Nederland is de werkgelegenheid toegenomen en hebben bedrijven aanzienlijk veel vacatures open gezet. Dat zorgde er voor dat veel mensen aan een baan geholpen konden worden. Vooral in de bouw en de techniek staan verhoudingsgewijs veel vacatures open. Doormiddel van bijscholingstrajecten, omscholingstrajecten en complete BBL opleidingen worden de huidige werklozen verder ontwikkelt tot vakkrachten. De overheid, het bedrijfsleven, opleidingsinstituten en uitzendbureaus werken op dit gebied steeds beter samen. Daardoor daalt de werkloosheid nog verder.