Bali verbiedt wegwerpplastic in 2019

Het Indonesische eiland Bali heeft te maken met enorme problemen met betrekking tot wegwerpplastic. Het wegwerpplastic wordt massaal in de grote wereldzeeën aangetroffen en ook in de wateren rondom Bali. The Jakarta Post heeft bekend gemaakt het wegwerpplastic wordt verboden. In 2019 zou het eiland het wegwerpplastic al met 70 procent willen reduceren.

Vanaf heden zijn plastic zakjes, verpakkingen en rietjes verboden in Bali. Gouverneur Wayan Koster wil dat consumenten en producenten meer milieubewust gaan nadenken over plastic en ander verpakkingsmateriaal. Volgens hem zijn “Er zijn veel alternatieven mogelijk voor het gebruik van wegwerpplastic.” Op het weggooien van plastic staan forse boetes. Bedrijven die wegwerpplastic produceren kunnen hun vergunning kwijtraken aldus de gouverneur.

Bedrijven moeten daardoor verplicht andere materialen gaan gebruiken. Indonesië moet deze stap wel zetten omdat het land na China de grootste vervuiler ter wereld is als het gaat om plastic afval. Ongeveer tachtig procent van alle plastic dat wordt aangetroffen op de stranden en in de zeeën rond Bali is afkomstig van inwoners van het eiland zelf. Daarom is de oplossing van het plasticprobleem ook terug te voeren op het eiland Bali zelf.