Energierekening gaat in 2019 aanzienlijk omhoog

De energierekening zal voor de meeste huishoudens in 2019 behoorlijk gaan stijgen. Gemiddeld zou het jaartarief met ongeveer driehonderd euro omhoog gaan. Deze verhoging is het gevolg van de verhoogde belasting op aardgas. De verhoging van de belasting op aardgas is een onderdeel van het klimaatbeleid van Nederland. In dit klimaatbeleid wil de overheid mensen aanmoedigen om van aardgas als energiebron af te stappen. Daarvoor wordt aardgas duurder gemaakt ten opzichte van andere energiebronnen.

De verhoging op aardgas zullen alle mensen in Nederland gaan merken, zowel huurders als mensen met een koopwoning. Vooral de lagere inkomens en de huurders zullen merken dat hun vaste lasten verhoudingsgewijs aanzienlijk toenemen. Mensen met lage inkomens hebben niet altijd de financiële middelen om hun woning te verduurzamen of van aardgas af te stappen om duurzamere energiebronnen aan te wenden. Duurzame energiebronnen zijn voor veel mensen nog te duur. Denk hierbij aan warmtepompen en hybride ketels.

Volgens de vergelijkingssite Pricewise gaan huishoudens in 2019 gemiddeld 327 euro extra betalen aan energielasten. Dat is een stijging van ongeveer zeventien procent ten opzichte van halverwege 2018. De vraag is natuurlijk of de overheid hiermee haar doelstelling bereikt en mensen daadwerkelijk minder gas gaan gebruiken.