Europees Parlement voor verbod op wegwerpplastic in 2021

Het Europees Parlement heeft aangegeven dat wegwerpplastic vanaf 2021 moet worden verboden. Op woensdag 24 oktober 2018 is een wetsvoorstel ter stemming gebracht in het parlement van Europa. In dit verbod zijn in totaal 11 plastic producten opgenomen die zeer milieuonvriendelijk zijn. Dat betekent in de praktijk dat deze 11 producten nauwelijks afgebroken, niet gerecycled en niet hergebruikt kunnen worden. Een aantal producten die onder het verbod vallen zijn plastic:

  • bestek,
  • ballonstokjes,
  • borden,
  • roerstaafjes,
  • wattenstaafjes,
  • rietjes.

Veel van deze plastic afvalproducten belanden op straat of komen in zee terecht. Daar kunnen deze plastic producten nauwelijks afgebroken worden en blijven ze vele tientallen jaren aanwezig. Omdat het Europees Parlement woensdag vóór de wet heeft gestemd kan het verbod worden aangeboden aan de Milieuministers van de lidstaten. Deze Milieuministers moeten echter wel eerst akkoord geven voordat het verbod daadwerkelijk van kracht wordt. De Milieuministers zullen hier waarschijnlijk nog wel over gaan onderhandelen.

Duurzame materialen
Er moeten meer duurzame materialen worden gebruikt in de verpakkingsindustrie. Ook bij het serveren van voedingsmiddelen en dranken moet meer gebruik worden gemaakt van materialen die hergebruikt kunnen worden of biologisch afbreekbaar zijn. Zo moeten plastic wattenstaafjes, bestek, bordjes, rietjes, roerstaafjes en stokjes van ballonnen in de toekomst gemaakt worden van duurzaam materiaal. Volgens de Europese Commissie bestaat ongeveer 70 procent van al het afval in de zee uit deze plastic producten. Andere voedselverpakkingen zoals wegwerpbekers moeten worden teruggedrongen. Het produceren van afval wordt niet meer gratis. Fabrikanten van bijvoorbeeld snoepwikkels en sigarettenfilters zullen in de toekomst moeten gaan meebetalen aan het opruimen van dit afval uit het milieu. Ook zullen de bedrijven moeten meebetalen aan de afvalverwerking van deze vervuilende plastic producten.