Verbod op wegwerpplastic kost bedrijven nauwelijks geld vanaf 2018

Plastic afval is een wereldwijd probleem waardoor de kans groot is dat er binnenkort strengere wereldwijde regelgeving wordt ingevoerd die het gebruik van wegwerpplastic moet tegengaan. Het verbod op wegwerpplastic heeft echter maar een beperkte invloed op bedrijven die plastic produceren. Dit bericht werd donderdag 28 juni 2018 bekend gemaakt door kredietbeoordelaar Fitch. Deze organisatie heeft donderdag een rapport gepubliceerd waarin staat dat de meeste chemie- en oliebedrijven in het uiterste geval enkele procenten minder winst zullen maken als het verbod op wegwerpplastic wordt ingevoerd.

Voorafgaand aan het rapport had Fitch een onderzoek uitgevoerd. In dit onderzoek werd gekeken naar het effect van een wereldwijd plasticverbod op de resultaten van bedrijven. De kans dat er een wereldwijd verbod op wegwerpplastic komt is overigens vrij klein. Fitch acht de kans groot dat het gebruik van wegwerpplastic in kleine stappen worden ingevoerd. Door dit verbod stapsgewijs in te voeren hebben bedrijven de gelegenheid om hun bedrijfsprocessen en verpakkingsmaterialen aan te passen.

Kort gelden kondigde de Europese Commissie nog maatregelen aan tegen verschillende plastic producten waaronder plastic rietjes. Ook bedrijven zoals Cocacola en McDonald’s beginnen zich te richten op verduurzaming en het beperken van de afvalstroom. McDonald’s gaat bijvoorbeeld stoppen met rietjes. Ook andere bedrijven zoals Starbucks en IKEA zijn bezig om het gebruik van plastic te verminderen. Deze bedrijven stoppen met plastic bekertjes en plastic roerstaafjes.