Europese Commissie wil een verbod op verschillende plastic producten

De Europese Commissie wil een verbod op een aantal plastic producten omdat deze prducten niet noodzakelijkerwijs van plastic hoeven te worden gemaakt en daardoor ook onnodig milieubelastend zijn. Het gaat hierbij onder andere om wattenstaafjes die van plastic zijn gemaakt. Deze wattenstaafjes zouden net zo goed van karton kunnen worden gemaakt. Dat is ook het geval met plastic borden. Plastic bestek zou kunnen worden gemaakt van hout en is daardoor volgens de Europese Commissie ook een voorbeeld van onnodig plastic afval. Om die reden is plastic bestek ook iets wat verboden moet worden volgens deze commissie. Dat is overigens ook het geval met ballonnenstokjes die van plastic zijn gemaakt.

Ontmoedigen van plastic Voedselverpakkingen
Volgens de Europese Commissie wordt nog te veel gebruik gemaakt van plastic drinkbekers en maaltijdverpakkingen. Het gebruik hiervan moet actief ontmoedigd worden. Ook consumenten hebben hier een belangrijke rol in. Consumenten schaffen de producten met plastic verpakkingen aan en het zijn ook de consumenten die deze verpakkingen weggooien. Plastic doppen verdwijnen regelmatig op de grond en daardoor zouden deze doppen beter vastgemaakt kunnen worden aan de drankflesjes zelf. Ook moeten er geen plastic rietjes meer op de grond worden gegooid.

Dit zijn twee voorbeelden die volgens Hester Klein Lankhorst van Kennisinstituut Duurzaam Verpakken er voor kunnen zorgen dat er minder plastic in het zwerfafval ontstaat. Zij geeft in een interview met de NOS aan dat ze wel meer bewustwording met betrekking tot plastic zwerfafval merkt. In een reactie geeft zij aan: “Als ik zie dat op het World Economic Forum in Davos elf grote bedrijven zeggen dat ze in 2025 alle verpakkingen recyclebaar produceren, dan wel gerecycled materiaal bevatten, dan zijn we zo erg opgeschoten. We zijn echt op een goede golf aan het surfen. Dat vind ik mooi om te zien. Maar dat moet ook wel, want het is echt een heel groot probleem.”

Plastic hergebruiken
Het is echter moeilijk om plastic helemaal in de ban te doen. Volgens haar is dat nog niet mogelijk. Er wordt nog steeds gebruik gemaakt van plastic en ook de komende jaren is er nog plastic nodig. Het hergebruiken van plastic wordt echter wel belangrijker. Daar moet meer aandacht voor komen.