ACM legt Volkswagen eind 2017 een boete van 450.000 euro op vanwege dieselschandaal

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft autoproducent Volkswagen een boete opgelegd van 450.000 euro. Dit bedrag moet de autoproducent betalen van de toezichthouder omdat de ACM heeft vastgesteld dat de autofabrikant consumenten heeft misleid. Het gaat hierbij om de misleiding bij de aankoop van dieselauto’s met type EA 189-motor. Er zijn verschillende auto’s uitgerust met een dergelijke motor. Autoproducent Volkswagen gaf aan dat modellen van de merken Volkswagen, Audi, Skoda en Seat milieuvriendelijk zouden zijn maar had ondertussen de auto’s voorzien van software waarmee de resultaten van emissietests werden gemanipuleerd. Dit heeft de ACM dinsdag 28 november 2017 gemeld.

De Consumentenbond had er vorig jaar op aangedrongen dat de ACM een onderzoek zou moeten doen naar de misleiding van Volkswagen met betrekking tot de uitstoot van haar dieselvoertuigen. Tijdens het onderzoek heeft de ACM vastgesteld dat Volkswagen in de periode van 2009 tot 2015 consumenten had misleid. De misleiding zou er volgens de ACM voor hebben kunnen zorgen dat mensen een andere keuze hebben gemaakt voor een auto dan de keuze die ze zouden hebben gemaakt wanneer ze de juiste gegevens zouden hebben ontvangen met betrekking tot de emissie.

ACM-bestuurslid Cateautje Hijmans van den Bergh geeft aan dat de ACM met de boete een duidelijk signaal wil afgeven aan de automotive branche. Volgens haar hebben consumenten recht op betrouwbare informatie. De ACM kan echter maar één boete opleggen aan het Volkswagenconcern. Dat komt omdat de overtredingen allemaal verband houden met één feit en dat is de installatie van de manipulatiesoftware. Het is mogelijk dat Volkswagen een beroep aantekent tegen het besluit van de ACM. De Consumentenbond is in ieder geval tevreden over de boete die de ACM heeft opgelegd. Volgens de Consumentenbond zou Volkswagen nu ook in Europa moeten aan praten over het compenseren van consumenten.

Directeur Bart Combée van de Consumentenbond geeft aan dat Volkswagen al jaren beweert dat ze in Europa niets verkeerd zou hebben gedaan. Door de uitspraak van de ACM hebben organisaties die opkomen voor consumenten een steuntje in de rug gekregen met betrekking tot het afspreken van een compensatieregeling. De Consumentenbond hoopt dat Volkswagen nu ook in Europa in gesprek wil over een compensatie voor consumenten die een auto hebben gekocht met manipulerende software. De Consumentenbond denkt in ieder geval na over de volgende stappen die ze zal nemen om van Volkswagen een compensatieregeling te ontvangen.