Audi moet vanwege dieselschandaal mogelijk winst inleveren in 2017

Automaker Audi is net als Volkswagen ook in opspraak geraakt vanwege vervuilende dieselvoertuigen. Volkswagen heeft hiervoor in het verleden flink moeten boeten. Het gaat met betrekking tot het dieselschandaal om het manipuleren van uitstootgegevens. Auto’s met manipulerende software lijken schoner te zijn tijdens emissietesten dan ze daadwerkelijk op de weg zijn. Dit is niet alleen misleidend voor consumenten het zorgt er ook voor dat veel auto’s veel vervuilender zijn dan ze daadwerkelijk zouden moeten wezen. De autobranche wordt daarom door overheden goed op de hielen gezeten als het gaat om het  produceren van energiezuinige auto’s.

Volkswagen moest vanwege haar sjoemelsoftware enorme boetes betalen in verschillende landen. Nu moet Audi mogelijk ook een deel van haar behaalde winst inleveren. Dit is het gevolg van een onderzoek in Duitsland. De openbaar aanklager in München heeft Audi toegevoegd aan een onderzoek naar het dieselschandaal. De Duitse autoriteiten willen onderzoeken of de bestuurders bij Audi de fraude met diesels hebben toegelaten. Dit maakte het persbureau Bloomberg dit weekend bekend.

Door deze aanpak wordt het voor de Duitse autoriteiten ook mogelijk om een deel van de winst van Audi in beslag te nemen als blijkt dat deze winst behaald is door illegale activiteiten en fraude. Volkswagen is het moederbedrijf van Audi. Het is daarom niet onwaarschijnlijk dat er niet alleen in Volkswagens maar ook in Audi’s gesjoemeld is met software van diesels. Een woordvoerder van Audi heeft bekend gemaakt dat het bedrijf op de hoogte is van het onderzoek en zal meewerken.