Airbus werkt samen met Siemens en Rolls Royce aan elektrisch vliegtuig vanaf 2017

Vliegtuigbouwer Airbus zal samen met  Siemens en motorenmaker Rolls Royce werken aan de ontwikkeling van een elektrisch vliegtuig. De drie bedrijven zijn momenteel druk bezig met het ontwikkelen van een hybride vliegtuigmotor. Het zal echter nog wel een tijd duren voordat er echt grote elektrische vliegtuigen in de lucht zullen worden gebruikt voor het vervoeren van vracht en passagiers. De bedrijven verwachten de eerst grote test met een commercieel vliegtuig met een elektromotor en drie conventionele straalmotoren uit te kunnen voeren in 2020.

Momenteel bouwt Siemens een motor met een vermogen van twee megawatt. Een dergelijke motor heeft ongeveer de helft van het vermogen dat de conventionele aandrijving kan opleveren. Ook Rolls Royce levert een bijdrage aan het project. Dit bedrijf zal een gasturbine leveren. Deze gasturbine zal worden geplaats in de romp van het vliegtuig. De gasturbine wordt in het vliegtuig geïnstalleerd om elektrische stroom op te wekken voor de motoren van het vliegtuig. Het bedrijf Airbus zal verantwoordelijk zijn voor de integratie van de innovatieve systemen in de vliegtuigen.

De bedrijven geven aan dat hun ontwikkelingen een belangrijke bijdrage zullen gaan leveren in de ontwikkeling van elektrische vliegtuigen. Er zal eerst een test worden gedaan met een elektromotor. Als deze test succesvol verloopt zal er een tweede test worden uitgevoerd waarbij een tweede conventionele motor wordt vervangen door een hybride elektrische motor. Het zal echter nog jaren duren voordat er daadwerkelijk grote passagiersvliegtuigen zullen worden uitgerust met elektromotoren. Tot die tijd doen deze bedrijven onderzoek en zorgen ze voor de ontwikkeling van effectieve oplossingen en technisch deugdelijke systemen. De luchtvaartsector is natuurlijk niet de enige sector waarin men dergelijke ontwikkelingen uittest. Koert geleden heeft Tesla ook al een elektrische vrachtwagen getoond die het mogelijk maakt dat men goederen over honderden kilometers afstand kan transporteren in een elektrisch aangedreven vrachtwagen.