Technologiebedrijf Bosch schikt in 2017 in het dieselschandaal

Bosch is een Duitse technologiebedrijf en was ook betrokken bij het dieselschandaal rond autobouwer Volkswagen. Net als de autobouwer gaat Bosch ook schikken in de rechtszaak rondom het dieselschandaal . Dit is het schandaal waarbij sjoemelsoftware werd gebruikt om milieutestresultaten van de diesels van het autobedrijf in een testomgeving positiever te laten lijken dan de werkelijkheid.

De rol van Bosch in het dieselschandaal
Eigenaren die een vervuilende diesel van Volkswagen hebben gekocht hebben daardoor ook technologie van Bosch in hun auto die bij het dieselschandaal betrokken is. Bosch opereert namelijk als toeleverancier aan de auto-industrie. Voor Volkswagen had Bosch de software geleverd waardoor het voor Volkswagen mogelijk was om met de autotesten te frauderen. Als spoedig nadat het schandaal van Volkswagen aan het licht was gekomen in september 2015 dook ook de naam van het bedrijf Bosch op. In datzelfde jaar werd door de Amerikaanse autoriteiten een civiele procedure gestart tegen Bosch om een schadevergoeding van het bedrijf te eisen. Het bedrijf gaat in de Verenigde Staten de eigenaren van vervuilende diesels compenseren.

Boete voor Bosch
Daarvoor heeft Bosch de toezegging gedaan om bijna 328 miljoen dollar te betalen ter compensatie aan eigenaren van de betrokken vervuilende diesels. Dit bedrag is omgerekend 303 miljoen euro. Het bedrag wordt verdeeld over de Amerikaanse consumenten die een Volkswagen hebben gekocht. Amerikanen met een sjoemeldiesel die uitgerust is met een 2.0 litermotor krijgen van Bosch ongeveer 350 dollar per persoon. Eigenaren van de zwaardere 3.0 liter motor kunnen 1500 dollar schadevergoeding van Bosch ontvangen. Niet alleen Bosch compenseert de auto-eigenaren. Ook Volkswagen moet betalen. Volkswagen betaald minimaal 1,3 miljard dollar uit ter compensatie van 80.000 eigenaren van Porsches, Volkswagens en Audi’s met een 3.0 litermotor.