Aantal mensen met betalingsachterstand op hypotheek daalt in 2016

In het afgelopen halfjaar is het aantal mensen in Nederland met een betalingsachterstand op hun hypotheek verder gedaald. Volgens het  Bureau Krediet Registratie (BKR) daalde het aantal woningbezitters met betalingsproblemen met ruim drieduizend. Hierdoor kwam het aantal woningbezitters die problemen hebben met het voldoen aan de hypotheekverplichting uit op 107.310. BKR heeft in april 2016 ook al een daling gerapporteerd op dit gebied. Door het bericht van maandag 31 oktober 2016 blijkt er sprake te zijn van een voortzetting van de positieve trend volgens de BKR. Ten opzichte van 2015 is het aantal mensen met een betalingsachterstand op de hypotheek met vijf procent afgenomen.

Vanaf 2008 was er sprake van een stijging in het aantal mensen dat moeite had om de hypotheek te betalen. Het aantal mensen met deze problemen is zelfs verdrievoudigd. De piek in deze problematiek werd bereikt op juli 2015. Toen hadden in Nederland ruim 113.000 mensen betalingsproblemen met betrekking tot hun hypotheek. De algemeen directeur van BKR is Peter van den Bosch. Hij gaf in een toelichting aan dat de daling in het aantal mensen met betalingsproblemen te maken heeft met het herstel van de Nederlandse economie.

De werkloosheid neemt af. Dit is altijd een belangrijke factor geweest voor financiële problemen. Verder denken veel banken meer met hun klanten mee als deze problemen hebben met het betalen van een hypotheek. Tot slot noemt Peter van den Bosch dat steeds minder woningeigenaren met hun hypotheek ‘onder water staan’. Dit gebeurd wanneer de hypotheek hoger is dan de actuele verkoopwaarde van de woning.