ING: in 2016 daalt het aantal faillissementen

Volgens het economisch bureau van ING zal het aantal faillissementen in 2016 dalen. Het bureau verwacht een daling van tien procent. Als dit uitkomt is dat goed nieuws voor het bedrijfsleven en de werkgelegenheid in Nederland. Het zou het derde jaar op rij zijn dat het aantal faillissementen in Nederland daalt. De daling in het aantal faillissementen is in 2016 wel minder groot dan de daling in de twee afgelopen jaren.

Faillissementen in 2015
In 2015 valt het aantal faillissementen ongeveer twintig procent lager uit dan in 2014. In totaal zijn in Nederland in 2015 ongeveer 6.100 ondernemingen failliet gegaan. Met name in de industriesector nam het aantal faillissementen af.

Faillissementen in 2016
In 2016 zal volgens het economisch bureau van ING het aantal faillissementen in Nederland uitkomen op 5.500. Het bureau verwacht dat met name in de bouw en de financiële dienstverlening minder faillissementen zullen plaatsvinden. Ondanks de verwachte afname is het aantal faillissementen in 2015 nog hoger dan het aantal faillissementen in 2008.

Reactie van Technisch Werken
Het is altijd goed dat men minder faillissementen verwacht. Daaruit blijkt vertrouwen in de economie. Het valt op dat men minder faillissementen verwacht in de bouwsector en financiële dienstverlening. Daaruit blijkt dat men verwacht dat het goed zal gaan met deze sectoren. Voor de bouwsector komt dat niet onverwacht. Het gaat na de economische crisis ieder jaar beter met de bouw. Ook voor volgend jaar verwacht men dat de bouwsector zal groeien. Bouwbedrijven nemen weer personeel aan. Meestal is dit tijdelijk personeel zoals uitzendkrachten omdat veel bouwbedrijven niet precies kunnen inschatten hoe lang de groei aanhoudt. Bedrijven zijn nog wel voorzichtig.