UWV verwacht dat het aantal mensen met een WW-uitkering niet verder daalt in 2020

Uitkeringsorganisatie UWV merkt dat het aantal mensen met een WW-uitkering de afgelopen tijd is afgekomen. Deze daling zal echter niet onbeperkt doorzetten de komende tijd. In 2020 verwacht het UWV dat de daling van het aantal mensen dat een beroep doet op een WW-uitkering tot stilstand is gekomen. De instroom in de WW is in 2018 nog met ongeveer twintig procent gedaald. In 2019 zal er volgens het UWV een daling plaatsvinden van 12,5 procent.

Dit bericht werd dinsdag 16 april 2019 bekend gemaakt door het UWV. De economie groeit minder snel dan men eerder had gehoopt. De vertraagde groei zorgt er voor dat bedrijven de komende tijd minder personeel gaan aannemen. Dat effect zal ook worden gemerkt in het aantal WW-uitkeringen. Dit aantal uitkeringen zal niet of nauwelijks gaan afnemen in 2020. Er stromen namelijk nauwelijks mensen uit de WW naar een betaalde baan op de arbeidsmarkt. In de techniek is echter de komende tijd nog wel veel personeel nodig. Dit blijkt uit de grote hoeveelheid vacatures die open staan bij technische bedrijven.

Met name in de installatietechniek, elektrotechniek en in de werktuigbouwkunde staan vacatures open. Er worden monteurs gevraagd voor het plaatsen van zonnepanelen, warmtepompen en machines. Ook voor het onderhoud van deze machines en energie-installaties is een groot tekort aan personeel. Daarom zetten steeds meer bedrijven vacatures open voor aankomende vakkrachten. De vraag naar BBL kandidaten in de techniek is steeds groter. Daarom worden BBL vacatures open gezet. Vanuit de WW stromen steeds meer mensen in deze BBL trajecten.