Aantal faillissementen daalt in 2016 in Nederland

De economie is op de weg van herstel en dat is goed merkbaar in de terugloop in het aantal faillissementen in Nederland. Kredietverzekeraar Atradius gaat er van uit dat er in 2016 minder bedrijven noodgedwongen gesloten hoeven te worden. In 2016 zal er volgens Atradius een daling zijn van zes procent in het aantal faillissementen. In aantallen verwacht men 6.898 faillissementen.

Faillissementen zijn het gevolg van economische ontwikkelingen. De economie hangt echter samen met politieke ontwikkelingen. Nadat het Britse volk heeft gekozen voor een vertrek van Groot Brittannië uit de EU waren de gevolgen van deze Brexit merkbaar in het vertrouwen van bedrijven in de economie. Ook Atradius stelde haar verwachtingen bij over 2016. Eerder ging Atradius nog uit van een daling van 10 procent in het aantal faillissementen voor 2016.

Na de bekendmaking dat er een Brexit zou komen daalde de verwachtingen van Atradius. De Brexit heeft gevolgen voor de economie van Engeland en de Engelse bedrijven zullen de effecten zeker gaan merken. Daardoor is een lagere groeiverwachting over de economie van het Verenigd Koninkrijk uitgesproken. Dit heeft echter ook effect op Nederlandse bedrijven die samenwerken met bedrijven uit Engeland. De praktijk zal echter uit moeten wijzen wat de effecten precies zijn. Op dit moment is nog veel onzeker.

Atradius gaat ook over de langere termijn uit van een daling in het aantal faillissementen. In 217 zal het aantal faillissementen nog verder dalen. De verwachte daling is vier procent extra waardoor het aantal faillissementen uit zal komen op 6.622. In 2016 ligt het aantal faillissementen in 2016 naar verwachting nog 19 procent boven het niveau van 2007. Als de verwachtingen uitkomen dan zal het verschil tussen 2017 en 2007 nog maar 15 procent bedragen.

Hoofdeconoom John Lorié van Atradius ziet dat er in verschillende landen ontwikkelingen gaande zijn op het gebied van faillissementen. In Nederland blijkt een duidelijke dalende lijn merkbaar in het aantal faillissementen. Desondanks neemt het tempo waarin faillissementen dalen ook in Nederland af.Verder geeft de econoom aan dat “Nederlandse bedrijven zich goed bewust zijn van de risico’s in de wereldeconomie waarmee zij bij het internationaal zakendoen te maken kunnen krijgen.”

Reactie van Technisch Werken
Een daling in het aantal faillissementen is goed voor de economie en werkgelegenheid. Hoe minder bedrijven noodgedwongen hun deuren moeten sluiten hoe beter. Vaak zorgen faillissementen voor een kettingreactie waarbij meerdere toeleveranciers en klanten ook duidelijk de financiële effecten gaan merken zodra er een zakenrelatie failliet gaat. Als faillissementen worden voorkomen en bedrijven goed blijven draaien zal de negatieve kettingreactie uitblijven. In dat geval wordt de economie alleen maar gezonder.