Aantal hypotheekaanvragen stijgt wegens hogere hypotheekrente eind 2021

Het aantal aanvragen voor een hypotheek is de afgelopen maand verder toegenomen ten opzichte van dezelfde maand in afgelopen jaren. Deze ontwikkeling heeft waarschijnlijk te maken met de ontwikkelingen op de hypotheekmarkt. Verschillende hypotheekverstrekkers hebben aangegeven dat ze hun hypotheekrentes gaan verhogen. Een aantal van deze bedrijven heeft de hypotheekrente echter al verhoogd.

Een aantal mensen die eerder al hadden overwogen om een hypotheek te nemen of om een hypotheek over te sluiten heeft nu de knoop doorgehakt. Door de aankondiging van nog hogere rentes op hypotheken is het nu druk bij de hypotheekverstrekkers in Nederland. Dit heeft het Hypotheken Data Netwerk (HDN) woensdag 1 december bekend gemaakt.

In totaal lag het aantal hypotheekaanvragen 14 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Het totale aantal hypotheekaanvragen kwam uit op 52.833. Dit betekent overigens niet dat er een hoop woningen werden verkocht. Een groot deel van de aanvragen voor een hypotheek werd namelijk gedaan door mensen die gingen verbouwen of een hypotheek gingen oversluiten. Deze groepen waren gezamenlijk verantwoordelijk voor veertig procent van de totale hypotheekaanvragen in Nederland. Het valt volgens het HDN op dat er nauwelijks aanvragen werden gedaan door starters.