Aantal hypotheekaanvragen stijgt in juli 2016

In juli 2016 is het aantal aanvragen voor een nieuwe hypotheken dertig procent gestegen ten opzichte van het aantal hypotheekaanvragen in 2015. Hierdoor kwam het aantal hypotheekaanvragen in juli 2016 uit op ongeveer 29.000. Dit heeft het Hypotheken Data Netwerk (HDN) maandag 8 augustus 2016 bekend gemaakt. Als men kijkt naar het aantal hypotheekaanvragen in de eerste zeven maanden van 2016 dan ligt dit elf procent hoger dan de eerste zeven maanden van 2015. In totaal zijn er tot en met juli in 2016 ongeveer 193.800 hypotheekaanvragen gedaan in Nederland.

Ten opzichte van de maand juni 2016 nam echter het aantal hypotheekaanvragen in juli 2016 af. In juli werden 10 procent minder aanvragen geteld dan in de maand daarvoor. Volgens HDN heet deze daling te maken met de zomervakantie. Deze vakantieperiode zorgt er ieder jaar voor dat er een daling in de hypotheekaanvragen ontstaat. HDN heeft een goed beeld van de ontwikkelingen op hypotheek gebied. De organisatie is een initiatief van diverse hypotheek-, krediet- en verzekeringsmaatschappijen. HDN registreert ruim vier op de vijf hypotheekofferte-aanvragen in Nederland.

Woningmarkt trekt aan
De woningmarkt in Nederland trekt aan. Dat is inmiddels al geen nieuws meer. Sinds het dieptepunt in 2013 is de woningmarkt in Nederland behoorlijk actief. In juli heeft de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) nog bekend gemaakt dat ze nog niet eerder zoveel woningverkopen hadden geregistreerd als in het tweede kwartaal van 2016. De NVM denkt dat het in de totale koopwoningmarkt gaat om 55.000 transacties. Dit is een stijging van 15 procent ten opzichte van het aantal woningverkopen een kwartaal eerder.   Naast het aantal verkopen stijgt ook de prijs van woningen. Gemiddeld werd in het vorige kwartaal ongeveer 2,7 procent meer betaald voor een gemiddelde Nederlandse koopwoning. Als men de verkoopprijzen vergelijkt met dezelfde periode in 2015 dan komt de stijging uit op 5,6 procent.

Reactie van Technisch Werken
Door de groei in de woningmarkt neemt ook het aantal hypotheekaanvragen toe. Ook makelaars profiteren hiervan en niet te vergeten de bouwsector. Het aantal bestaande woningen dat te koop aan wordt geboden neemt op een gegeven moment af. Men ontkomt er daardoor niet aan om nieuwe woningen te bouwen. Dat is goed voor bouwbedrijven en het personeel met een bouwtechnische achtergrond. Er zijn bijna geen beschikbare bouwvakkers meer te vinden in 2016. Dit is goed nieuws want tijdens de economische crisis zijn veel bouwvakkers zonder werk komen te zitten in Nederland. Deze situatie is nu hersteld. Der arbeidsmarkt wordt gezonder en de werkloosheid daalt. Nu is dat niet alleen te danken aan de woningbouwsector maar deze sector draagt er wel aan bij.